Výměna pneumatik

Články

Správný tlak v pneumatikách

Udržování doporučené hodnoty tlaku v pneumatikách prodlouží jejich životnost a zajistí optimální ovladatelnost, brzdění a úsporu paliva.

Jak správně skladovat pneumatiky

Je na čase vyměnit zimní pneumatiky za letní. Během uskladnění je však nutné – i když s tím mnozí nepočítají – dbát na určitá pravidla, aby byly pneumatiky fit i pro další sezónu. Než odmontujete kola z vozu, měli byste si je viditelně označit, abyste je v následující sezóně namontovali na správnou stranu. Dle hloubky profilu je však můžete prohodit mezi přední a zadní nápravou. Dojde tím k rovnoměrnějšímu sjížděni a pneumatiky vám déle vydrží. Aby vůbec nedošlo k nerovnoměrnému opotřebení pneu, doporučují výrobci prohození po osách, avšak při dodržení stejných stran. Jednoduše řečeno.. pravá přední za pravou zadní.. a levá přední za levou přední. „Míchání“, tedy výměna před kříž se nedoporučuje, může totiž dojít k výraznému zvýšení hlučnosti vozidla.

Základní desatero o motocyklovém obutí

istě se mnou budete souhlasit, když řeknu, že dobrá, správně zvolená pneumatika, je základem slušného svezení. Přilnavost, to je to, čeho nemá žádná motorka nikdy dost. Proto je dobré věnovat výběru pneumatik zvláštní pozornost. Vždyť nejde jen o často zmiňovanou naší bezpečnost, která je až na prvním místě, ale i o nemalou investici, kterou nám "upadlá" motorka přivodí. Tam se nám většinou ušetřené peníze za starou ojetou nebo ztvrdlou a špatně přilnavou motogumu velmi rychle vrátí i s úroky.

Jak jednoduše vyměnit kolo u automobilu

Každý se jistě někdy setkal s problémem výměny kola na osobním automobilu. Pro mnoho lidí je to rutinní záležitost, nicméně existují jistě někteří lidé, pro které může být výměna kola velkým oříškem. Ačkoli se na první pohled může zdát, že se jedná o jednoduchou věc, existují určitá pravidla, které je dobré dodržovat a rady, kterými bychom se měli řídit.

Tipy společnosti Goodyear, jak měnit a skladovat pneumatiky

Předpověď počasí normálně udává teplotu ve dvou metrech nad zemí. V zimě ale může být teplota povrchu – obzvláště ráno nebo pozdě večer, na mostech nebo stinných lesních cestách – mnohem nižší než tato uváděná teplota vzduchu. Při teplotě kolem 7 stupňů mohou evropští řidiči náhle čelit zledovatělým, kluzkým vozovkám pokrytým blátem a sněhem. Protože zimní pneumatiky opravdu fungují při nízkých teplotách podstatně lépe než letní, mohou mít zimní pneumatiky významné výhody, dokonce i když se zdá, že teplota vzduchu je stále nad nulou. Proto je důležité, aby řidiči nasadili zimní pneumatiky již na podzim před poklesem teplot, a byli tak připraveni na zimní sezonu.

Správná údržba pneumatik ušetří peníze

Že je třeba pneumatiky každý rok dvakrát vyměnit – před zimou a po zimě – je známý fakt. Letní a zimní pneumatiky mají odlišnou tvrdost a přilnavost k vozovce a jsou tak důležitým prvkem ovlivňujícím zásadním způsobem bezpečnost jízdy.

Rady pro řidiče o pneumatikách

Nedovoluje-li technický stav pneumatik (hloubka desénu je menší než 1,6 mm atd.) bezpečné provozování vozidla je nutná jejich výměna. Stejně tak by měla být impulsem pro výměnu i změna klimatických podmínek.

10 rad, jak si snadno přezout auto svépomocí

Doufáme, že máte dost rozumu, abyste auto zaparkovali na rovině. Jistě, i v mírném kopci se dá zvednout na heveru, ale zbytečně riskujete. Nepřezouvejte kola na hlíně nebo trávě, najděte si místo s pevným a rovným podkladem - nejlépe asfalt, beton nebo dlažbu. Připravte si pod sebe nějaký kartón nebo starý kus hadru, který pak vyhodíte. A pomůžou i pracovní rukavice, protože ta černá špína pak z rukou nejde ani ředidlem.

Kdy je ten pravý okamžik na přezutí?

Nejdůležitějším faktorem by měly být provozní podmínky, tedy teploty vozovky a vzduchu. Optimální pro zimní pneumatiky jsou teploty pod 7°C. Při dosažení těchto nízkých teplot je již předpoklad nejen toho že v některých místech může být vozovka namrzlá, ale směs zimní pneumatiky je právě pro tyto a nižší teploty optimalizována.

Existuje povinnost přezout na zimní pneumatiky ?

Zásadní změnu ohledně použití zimních pneumatik přinesl již v roce 2011 zákon č.133/2011 Sb., kterým se změnil zákon č.361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu).

eShop a Nový občanský zákoník

Funkce praček