Výměna pneumatik

Detail článku

„Pravidlo 7 stupňů“, které doporučuje, aby řidiči vyměnili letní pneumatiky za zimní, když průměrné denní venkovní teploty klesnou na 7 stupňů Celsia, poskytuje dobrý návod, kdy přezout z letních pneumatik na zimní. 

Předpověď počasí normálně udává teplotu ve dvou metrech nad zemí. V zimě ale může být teplota povrchu – obzvláště ráno nebo pozdě večer, na mostech nebo stinných lesních cestách – mnohem nižší než tato uváděná teplota vzduchu. Při teplotě kolem 7 stupňů mohou evropští řidiči náhle čelit zledovatělým, kluzkým vozovkám pokrytým blátem a sněhem. Protože zimní pneumatiky opravdu fungují při nízkých teplotách podstatně lépe než letní, mohou mít zimní pneumatiky významné výhody, dokonce i když se zdá, že teplota vzduchu je stále nad nulou. Proto je důležité, aby řidiči nasadili zimní pneumatiky již na podzim před poklesem teplot, a byli tak připraveni na zimní sezonu.

Správné načasování zvyšuje kilometrový proběh a životnost pneumatiky

Při nízkých teplotách se letní pneumatiky opotřebovávají rychleji než ty zimní, zatímco měkčí běhounová směs zimních pneumatik se obecně opotřebovává rychleji při vysokých letních teplotách. Výměna pneumatik ve správný čas nejen zlepšuje jízdní výkon, ale také zvyšuje kilometrový proběh a životnost běhounu.

Výměna letních pneumatik za zimní před nástupem zimy rovněž znamená vyhnutí se návalu v pneuservisech. Správně načasovaná výměna proto zaručuje lepší dostupnost širokého sortimentu různých modelů pneumatik a dostatek času pro konzultace s prodejcem týkající se posouzení individuálních potřeb. Je také mnohem snazší získat na výměnu pneumatik vyhovující termín,” řekl Paul Joosten, Goodyear Director Marketing, Consumer tires Europe Middle East and Africa.

Správné uskladnění letních pneumatik: podstatná část přípravy na zimu

Výměna za zimní pneumatiky také znamená, že letní pneumatiky musí být bezpečně uskladněny do příštího jara. Většina servisů a prodejců pneumatik nabízí uskladnění pneumatik jako součást poprodejních služeb. Prodejci a servisy jsou správnými profesionály, a tedy samozřejmě experty na skladování pneumatik. Jako součást svých služeb často nabízejí vyčištění a prohlídku pneumatik, zda nejsou poškozené, a pak jejich vhodné uskladnění až do dalšího nasazení následující jaro.

Zákazníci, kteří dávají přednost uskladnění letních pneumatik doma, mohou využít následujících pravidel, aby se ujistili, že pneumatiky zůstanou přes studené zimní měsíce v co nejlepším stavu:

-          Před uskladněním letních pneumatik zkontrolujte, zda nejsou poškozeny. Hledejte případné praskliny v běhounu nebo na bočnici, které mohou být způsobeny ostrými předměty či obrubníky.

-          Před uskladněním pneumatik označte jejich předchozí umístění na vozidle: zadní levá a pravá, přední levá a pravá. Na jaře možná budete chtít změnit jejich pozici a vyměnit zadní za přední, abyste zajistili rovnoměrné opotřebení.

-          Skladujte pneumatiky na chladném, suchém a tmavém místě, kde nebudou vystaveny působení benzinu, olejů a mazadel.

-          Nechte pneumatiky vyschnout.

-          Před skladováním zvyšte tlak v pneumatice o 0,2 baru.

-          Pokud jsou pneumatiky na disku, skladujte je naplocho.

-          Pokud se jedná o samostatné pneumatiky (bez disků), skladujte je ve svislé poloze.

-          Až je budete znovu používat, doplňte je na správný tlak a před nasazením v následujícím roce je opět zkontrolujte.