Výměna pneumatik

Detail článku

Zásadní změnu ohledně použití zimních pneumatik přinesl již v roce 2011 zákon č.133/2011 Sb., kterým se změnil zákon č.361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu).

V období od 1.listopadu do 31.března mají všechna motorová vozidla užívající pozemní komunikace (tedy silnice všech tříd) povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky, a to za předpokladu, že je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo v případě, kdy je možné dle počasí předpokládat, že tato situace nastane v době provozu vozidla na komunikacích. Konkrétně to je v případech, kdy venkovní teplota klesne pod 4 st. C, sněží nebo mrholí, popřípadě prší při nízkých teplotách, mostní konstrukce mají teplotu pod bodem mrazu anebo je silnice ošetřena solí (která má účinnost pouze do 7 st.C). Dle výkladu zákona by tedy neměla policie uplatňovat sankce v případě, že v tomto období bude například jasné počasí a 15 stupňů nad nulou. Pokud ale nastane změna počasí během dne, je odpovědnost na vás.

Motorová vozidla s maximální přípustnou hmotností do 3500 kg mají povinnost použití zimních pneu na všech kolech s hloubkou dezénu nejméně 4mm. Motorová vozidla s maximální přípustnou hmotností nad 3500 kg musí mít do zimních pneumatik obuta všechna kola hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly a minimální hloubkou dezénu dezénových drážek 6mm. Tato pravidla však neplatí pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí.

I přes zákonnou povinnost se v rámci bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích doporučuje držet se při užití zimních pneumatik pravidla 4×4: 4 stejné zimní pneumatiky na jednom vozidle, po dobu maximálně 4 zimních sezón, s hloubkou dezénu minimálně 4mm a minimální době 4 měsíců v roce. Pro výměnu jsou rozhodující zejména teplotní a povětrnostní podmínky, zpravidla je vhodná doba na výměnu letních pneumatik za zimní v době, kdy průměrná teplota klesá pod 7 st. Celsia.