Výměna pneumatik

Detail článku

Určitě nebude optimální přezouvat pneumatiky podle data v kalendáři.

Nejdůležitějším faktorem by měly být provozní podmínky, tedy teploty vozovky a vzduchu.
Optimální pro zimní pneumatiky jsou teploty pod 7°C. Při dosažení těchto nízkých teplot je již předpoklad nejen toho že v některých místech může být vozovka namrzlá, ale směs zimní pneumatiky je právě pro tyto a nižší teploty optimalizována.
Naopak při teplotách nad 17°C je vhodné použít letní pneumatiky neboť nad touto hranicí teplot dochází ke zvýšenému opotřebení zimních pneumatik. Kolem 30°C pak jízda na zimních pneumatikách může být na suché vozovce nebezpečná.
Samozřejmostí je u letních pneumatik to že je zásadně nepoužíváme na sněhu, kde se vozidlo stává přímo neovladatelným. A to vzhledem k vzorku pneumatiky. Bohužel je stále dost naivních řidičů, kteří s prvním popraškem skončí mimo vozovku, nebo nedobrzdí.
Kdy měnit pneumatiky?


Existují dva zásadní přístupy. Jedním je ten že jste plně odkázáni na pneuservis. To je nejméně výhodné. V obou případech ale musíte sledovat dlouhodobé předpovědi počasí. Určitě než první hřejivé sluníčko, více problémů udělá první mráz nebo sníh.
Budete-li odkázáni na pneuservis, nezapomeňte že až se nahrne první vlna opozdilců, kterou každoročně zažívám v servisu, nemusí být vaše přání o přezutí gum vyslyšeno. Přednost má totiž vždy prozíravý zákazník, který se včas objednal. A nic na tom nezmění ani ten fakt, že napodzim a z jara chodíme domů z práce opravdu až pozdě večer.

Druhým výhodnějším způsobem je (Samozřejmě ne pro každého.) vlastnění a skladování druhé sady pneumatik. To sebou nese sice na první pohled náklady na pořízení čtyř disků navíc, ale kdo má Alu disky, pochybuji že má celoroční, neboť obyčejné nejsou připraveny odolávat solím a chemickým procesům vznikajícím při zimním provozu vozidla.
Jednoduše si můžete potom dle aktuálního stavu počasí namontovat zimní, nebo letní sadu.
Mnoho lidí ale při tomto způsobu zapomíná na několik věcí. Mé doporučení proto zní - vždy si například v září (zimní pneumatiky) a v únoru (letní pneumatiky), zajeďte do servisu vyvážit (převážit) pneumatiky. V servisu vás rádi uvidí a vše vám udělají i na počkání, ale hlavně budete mít připraveny pneumatiky na nadcházející sezónu.

Proč vyvažovat pneumatiky?

Protože při správném skladování by se sice neměl měnit jejich tvar, ale nezapomeňte že v minulé sezóně najezdily několik tisíc km a tím se jejich tvar a proporce přeci jen pozměnily. Mnohem markantnější změna jistě nastala u špatně huštěných pneumatik, pneumatik řidičů, kteří rádi brousí a trhají jak pneumatiky, tak disky o obrubníky a různé výčnělky. Ani ti řidiči, kteří proletí kdejakou díru na silnici by neměli vyvažování podcenit. Přeci jen když už zaznamenáte vibrace i na řízení, bude již pozdě vůči vašemu podvozku a vše se trochu prodraží.

Co je dobré doporučit?

Především nepropadat panice a s prvním sluníčkem a oteplením neměnit zimní pneumatiky za letní. Než schovávat zimní pneumatiku s 3mm vzorkem na příští sezónu, tak je lepší ji ponechat na vozidle i na jaře a pro zimní období již zvolit pneumatiku novou.

Naopak s prvním mrazem měnit pneumatiku letní za zimní je už pozdě.
Kdo jezdí brzo ráno např. do práce, bude jistě měnit letní pneumatiky za zimní o něco dříve a zimní pneumatiky zase naopak na vozidle ponechá až do ranních teplot nad 14°C a to i přesto že se z práce bude například vracet po vyhřátém asfaltu.
Při domácí výměně pneumatik doporučuji pořídit si momentový klíč. Stojí cca do 1 600,-Kč a je použitelný např. na všechna vozidla, neboť je nastavitelný na různé hodnoty. Většina matic osobních aut se utahuje např. na 180-220Nm. Bude se hodit i na motocykl. Při montáži pneumatik vzduchovou pistolí bych určitě jako zákazník trval na přetažení kol správným momentem! (Zkontrolování) Potom si můžete být jisti tím že kolo v případě defektu povolí i méně svalnatý jedinec a šrouby se vám při jízdě samovolně neuvolní, ani neuletí v případě utažení silou jako na nákladním vozidle.

Pneumatiky vždy skladujte očištěné a připravené na další sezónu, nebo využijte služeb pneuservisů.